“Drugstest in verkeer onnauwkeurig”

Partyscene Redactie | 2 augustus 2009
headlines

De speekseltest die moet aantonen of er sprake is van druggebruik in het verkeer is onnauwkeurig. Dat zegt het Trimbosinstituut in reactie op het pleidooi van de Raad van Hoofdcommissarissen. De politie pleitte zaterdag voor een Zero Tolerance beleid als het aankomt op drugs in het verkeer.


Drugsonderzoeker Daan van der Gouwe liet de NOS zondag weten dat met de test niet kan worden aangetoond wanneer en in welke hoeveelheden iemand drugs heeft gebruikt. Daarmee kunnen bestuurders die enkele dagen eerder drugs gebruikt hebben, toch tegen de lamp lopen en hun rijbewijs kwijtraken.


“Drugstest in verkeer onnauwkeurig”Zero Tolerance

De Raad van Hoofdcommissaris pleitte juist voor een zero tolerancebeleid, waarbij iedere hoeveelheid drugs strafbaar is.


Volgens de politie zouden bestuurders die drugs gebruiken hun voertuig niet goed kunnen besturen, maar bied de huidige wetgeving geen mogelijkheden om dit aan te pakken. Pas als er sprake is van afwijkend rijgedrag kan de politie een bloedtest afnemen.


Volgens Van der Gouwe blijven, bijvoorbeeld, cannabissporen tot twee weken in het bloed. Wetenschappers weten op dit moment niet hoe lang de sporen daarvan in het speeksel achterblijven. Bovendien zijn er geen duidelijke grenzen qua hoeveelheden van de werkzame stof. Bij alcohol is dit wel het geval.


Onrechtvaardig

Europees onderzoek moet volgend jaar antwoord geven op de vraag hoe lang drugs in speeksel kan worden aangetoond. Van der Gouwe wil pas maatregelen als de resultaten van dat onderzoek bekend zijn. ''Het zou onrechtvaardig zijn om iemand te beboeten met drugssporen in zijn speeksel, terwijl de persoon normaal in staat is om auto te rijden'', aldus de onderzoeker van het Trimbosinistituut.


Momenteel wordt een pilot gedraaid met deze speekseltest, die ook voor thuisgebruik online te bestellen is. De test toont zes soorten drugs aan:

cannabis; cocaïne; amfetamine; methamfetamine; opiaten; PCP.


Het bericht over de drugstest en Zero Tolerance leidde op sommige dansfora al tot paniekerige discussies. Drugs in het verkeer. Wat vind jij daarvan?


Zie ook:

Speekseltest voor drugsrijders

Strak sturen? Rijbewijs kwijt!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws