De geschiedenis van: Avicii

Mark Hofman | 1 oktober 2015
lifestyle


We kennen onze artiesten uit de scene. We kennen de tracks, de optredens en zien interviews, maar wat weten we nou echt van onze edm-helden? In 'De geschiedenis van' duiken we de diepte in en gaan we op onderzoek uit. Wie is hij, waar komt hij vandaan en hoe komt hij waar hij nu is?

Avicii is een grote naam in de edm-scene. Met hits als 'Wake Me Up' en 'Levels' veroverde hij de wereld en is hij niet meer weg te denken uit de scene. De grote vraag is alleen: wie is Avicii eigenlijk? Wij checkten het voor je!

De man achter Avicii

Tim Bergling is geboren op 8 september 1989 in Stockholm, Zweden. De jonge Zweed begon op zijn achttiende te remixen en te draaien onder verschillende namen als: Tim Berg, Tom Hangs & Avicii. Hij zat in zijn slaapkamer te remixen en te produceren, net als veel beginnende producers nu ook doen. Tim werd vooral geïnspireerd door Leeson MC en Dj Boonie, maar in de loop der jaren ook zeker door zijn manager.

avicii1

Bergling werd  in 2007 opgemerkt door het label Dejfitts Plays, nadat hij een remix maakt van een Commodore 64 game. Toen hij echter in 2010 het nummer 'Seek Bromance' maakte onder de naam Tim Berg, ging het los. Het nummer kwam in verschillende landen in de top twintig te staan, waaronder België, Nederland, Frankrijk, Engeland en Zweden. Tim tekende een contract bij EMI Music Publishing en zijn officiële carrière ging van start.

Het begin van iets groots

Na de hit 'Seek Bromance' begon de carrière van Avicii een beetje te lopen. De artiest werd vaker geboekt, zat bij een groter label en kon zich gaan focussen op muziek. In 2011 gebeurde datgene waar Tim Bergling als klein jongentje van droomde: een wereldwijde hit. Onder de naam Avicii maakte de Zweed een klapper van een track genaamd 'Levels', dat was het nummer dat hem in één keer op de kaart zette.

De track werd geschreven en geproduceerd door Bergling, een deel van de vocals zijn afkomstig van 'Something's Got a Hold on Me' van Etta James, een nummer uit 1962.

Waar 'Seek Bromance' in een aantal landen de top twintig haalde, kwam 'Levels' de top tien binnen in Nederland, België, Oostenrijk, Bosnië, Kroatië, Denemarken, Finland, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Slovenië, Engeland. In Hongarije, Noorwegen en Zweden had de track een nummer één-notering. De track was een klapper van een hit en iedereen wist opeens wie Avicii was.

Carriére switch

De hit 'Levels' zorgde ervoor dat Avicii één van de grote namen in de scene werd, na de track stond hij op elk groot festival en werkte hij samen met de grootste artiesten. In 2012 maakte de Zweed samen met David Guetta de track 'Sunshine', die genomineerd werd voor een Grammy. Ook werkte Bergling samen met onder andere: Nicky Romero, Martin Garrix, Lenny Kravitz, Madonna en Coldplay. Een rijtje met artiesten waar je 'u' tegen zegt.

XS+-+David+Guetta+Avicii+-+5.28.121

Avicii kende veel populaire tracks en had veel succes als progressive house-producer, maar met het album True kwam daar in 2013 een einde aan. Avicii sloeg een andere weg in en werd nog succesvoller dan dat hij al was.

True

In maart 2013 kondigde Avicii aan dat er een nieuw album aankwam met de naam 'True', die uiteindelijk in september van dat jaar verscheen. Met de nieuwe tracks ging Avicii een andere kant op: hij haalde de harde kicks en synths eruit en maakte gebruik van instrumenten als een gitaar.

Op 15 April maakte de producer samen met oud-ABBA leden Björn Ulvaeus en Benny Anderson een anthem voor het Eurovisie Song Festical en op 14 juni kwam het nummer 'Wake Me Up' voor het eerst op de radio. Het nummer werd gedraaid door Pete Tong op BBC Radio 1.

Avicii-Wake-Me-Up

Dat deze track nog belangrijker zou zijn voor Avicii dan 'Levels', had niemand, en zeker hijzelf, nooit verwacht! 'Wake Me Up' werd het meest gestreamde nummer wereldwijd en Avicii de op één na meest gestreamde artiest. De track werd het snelst verkopende nummer in 2013 van Engeland, met meer dan 267 duizend exemplaren die in de eerste week over de toonbank gingen. 'Wake Me Up' werd een gigantische hit met een nummer één notering in meer dan twintig landen. Avicii maakte daarmee zijn grootste hit ooit.

Met deze track werd Avicii niet alleen genomineerd voor een MTV EMA, maar won hij hem ook nog.

Dit alles leidde tot een nummer drie notering in de DJ Top 100-lijst en zorgde ervoor dat Avicii was afgestapt van progressive house en door ging met het maken van zijn nieuwe genre.

Hij maakte na 'Wake Me Up' nog populaire tracks als: 'You Make Me', 'Hey Brother' en 'A Sky Full of Stars'.

Trouble in Paradise

Avicii vertelde in juli 2014 aan Rolling Stone dat hij aan zeventig platen heeft gewerkt voor zijn nieuwe album. Het album zou zijn gemaakt met artiesten als: Jon Bon Jovi, System of A Down, Chris Martin en meer. Helaas moest Avicii alleen de stekker eruit trekken toen hij al zijn optredens van 2014 moest cancelen vanwege gezondheidsproblemen.

De dag daarna kwam er een preview online van 'The Days' die de artiest samen met Robbie Williams had gemaakt. De track werd gereleased op 3 oktober 2014, terwijl een maand eerder een bericht naar buiten kwam dat de track 'the Nights' in de game FIFA 15 werd gebruikt. In maart 2015 was Avicii weer te bewonderen op het podium.

The-Days1

Stories

Avicii is in 2015 keihard doorgegaan, zelfs zo hard dat de Zweed weer al zijn optredens heeft afgezegd voor de rest van het jaar. Zijn album Stories zal op 2 oktober te koop zijn en bevat tracks als 'Waiting voor Love' en 'For A Better Day'. We hopen dat de artiest er snel weer bovenop komt.

Avicii-Stories-2015-1200x1200

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws