Schwarz, Ame & Dixon - The Grandfather Paradox (BBE)

Partyscene Redactie | 12 februari 2009
music

Heeft iemand hier een tijdmachine?

Intro: Lovende recensies van collega’s, een eindredacteur die verzucht dat hij deze nieuwe dubbelaar van Schwarz, Ame en Dixon met pijn in het hart opstuurt... lag het verkeerde pakketje dan soms in de brievenbus? Nee, het was toch echt diezelfde ‘The Grandfather Paradox’ van Henrik Schwarz, Ame en Dixon die uit de speakers kwam.

Schwarz, Ame & Dixon- 'The Grandfather Paradox'Genre: eclectische minimal

Bijzonderheden: Waarom die euforie over deze mosterd-na-de-maaltijd van de Innervisions-clan? Minimal kwam, zag en wist in recente jaren soms dik te overwinnen, maar heeft zijn hoogtijdagen voorlopig wel gehad. Toch besloten Schwarz, Dixon en het Ame-duo dat dit het uitgelezen moment was om te gaan graven naar de bijzondere minimale tracks van de afgelopen vijftig jaar. Dat ze een prima neus voor goede minimal hebben, staat buiten kijf. Een luchtige opener met Steve Reich & Pat Metheney’s ‘Electric Counterpart’ uit 1989, vintage Detroit van Green Pickles in ‘Feedback’ uit 2006 en de zoete trippy ruimtereis van John Carpenter op ‘The President Is Gone’ uit 1981; de tracklist staat vol stemmige minimalistische statements waar je u tegen zegt.

De angel zit ‘m dan ook in de manier waarop de mix (cd1) en de compilatie (cd2) zijn samengesteld. De pogingen tot eclectisch minimalisme verzanden regelmatig in trage stroop, waarbij een constante lome kick de rode draad zou moeten zijn, maar de aandacht niet goed weet vast te houden. De lichtere tracks leiden zo wel erg makkelijk tot de hoogtepuntjes en verder moeten we ons tussentijds maar zien te vermaken met voor de hand liggende rides en 'de standaard Afrikaanse percussietrack'. Daaruit blijkt maar weer eens dat ook in de minimal hard gewerkt moet worden om ruimte en diepte te creëren. Dat bereik je niet door simpelweg mooie minimalistische plaatjes achter elkaar te plakken.

Het album ‘The Grandfather Paradox’ - genoemd naar een stelling van science fiction auteur René Barvel (wat gebeurt er als je terugreist in de tijd en je eigen grootvader vermoordt) - stelt ons zelf dus ook voor een paradox: dikke tracks, maar in een behoorlijk saaie compositie. Heeft iemand hier een tijdmachine? Dan gaan we even terug in de tijd om dit recht te zetten.

 

Hoogtepunten: Patrick Moraz - ‘Metamorphoses’ en John Carpenter - ‘The President Is Gone’

Dieptepunten: Raymond Scott - ‘Bass-line Generator’ en Moondog - ‘Invocation’: muzikale uitdagingen zijn natuurlijk prima, maar je kunt ook té eclectisch willen zijn.

Twijfelgeval, aanrader of bagger: Toch een aanrader; weer een fijne verzameling bijzondere tracks erbij.

Oordeel zelf: luisteren naar The Grandfather Paradox in de 3voor12 Luisterpaal

Luister ook eens naar: Body Language Vol. 4 by DJ Dixon, Henrik Schwarz live en Ame mixin'

BBE

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws