The Prodigy - Their Law The Singles 1990 - 2005 (XL)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Niet voor tere zieltjes


Intro: Een explosieve mix van hypernerveuze breaks, zo mogelijk nog nerveuzere geluidjes, smerig dikke baslijnen, snerpende acidbassen en veel en hard schreeuwen, vooral vanaf een podium. Albums als Experience, Music For The Jilted Generation en The Fat Of The Land sloegen in als de bekende bom en de ene na de andere single dreunde de charts binnen. Niet in de laatste plaats dankzij de spraakmakende videoclips die door de fatsoenpolitie al snel tot de nachtelijke uren veroordeeld werden. Vier Engelse jochies die zich begin jaren negentig op de muzikale wereldkaart plaatsten met hun grensverleggende visie op rave-muziek. En dat al vijftien jaar lang proberen vol te houden. Dat schreeuwt om een overzicht.

Tekst: Nico

Genre: beats and breaks
Bijzonderheden: Niet zeiken! Hier geen woord over vergane glorie, over de beste dagen die ver achter ons liggen. Geen geouwehoer over het zakkenvullen met best-off compilaties. Nee, hier gaat het gewoon om de explosieve energie die zelfs na al die jaren uit je speakers komt walsen. Zelfs de houterigste klaas zal zich bij het horen van 'Firestarter', 'Smack My Bitch Up' of eentje van het eerste uur, 'Charly' bijvoorbeeld, wagen aan de onmogelijke, maar gezichtsbepalende danspasjes van de brutale Engelse jochies. Natuurlijk is ook het vorig jaar nog met gemengde gevoelens ontvangen Always Outnumbered Never Outgunned vertegenwoordigd op dit behoorlijk complete overzicht, maar het zijn de smerigste (kas)krakers uit de hoogtijdagen van The Prodigy die een al even smerige grijns tevoorschijn toveren. Een satanische grijns, want de muziek van The Prodigy haalt zelfs nu nog het slechtste in je naar boven. De agressieve toonzetting van The Prodigy blijkt in al die jaren verdomd weinig aan zeggingskracht verloren te hebben en Their Law is dan ook geen aanrader voor tere zieltjes. 'Breathe', 'Spitfire' of 'No Good', het is nerveuze stroboscopenmuziek van de bovenste plank. De volumeknop op voluit, je frustraties en je longen eruit schreeuwen, spastische bewegingen maken en als je buurvrouw durft te klagen, pak haar en smack die bitch up!!
Hoogtepunt: De "Special Edition" (2cd). Het beste van The Prodigy keurig op een schijf, met als extra koopargument een leuk boekwerkje en een bonusschijf gevuld met rariteiten, remixen en liveversies (o.a. Pinkpop en Brixton Academy 2005).
Dieptepunt: Fans die hele forums bij elkaar klagen dat net dat ene nummer er niet op staat, of die remix ontbreekt, terwijl ze alles van The Prodigy al in de kast hebben staan. Net als recensenten die over dit album oeverloos ouwehoeren en analyseren. En dus vergeten dat er gedanst, gesprongen en gezweet moet worden!
Aanrader, twijfelgeval of bagger? Aanrader!
Oordeel: 8.5

Meer info: The Prodigy

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws